MDT Onderwijs Magazine - voor docenten en scholen - Een maatschappelijk festival op jouw school? - Ontdek MDT on Tour2

Een maatschappelijk festival op jouw school? Ontdek MDT on Tour

Stel, je bent er als school helemaal klaar voor om jongeren een te gek maatschappelijk diensttijd-traject aan te bieden. Er zijn mooie doe-plekken beschikbaar waar leerlingen aan de slag kunnen, alles is in kannen en kruiken. Maar hoe maak je jongeren er ook warm voor? MDT on Tour komt graag bij jouw school langs om jongeren met inspirerende activiteiten te laten ervaren hoe leuk MDT is.

MDT on Tour helpt scholen en maatschappelijke organisaties door het organiseren en faciliteren van activiteiten op scholen. Het doel van deze ontmoetingen is om jongeren te laten ervaren wat MDT is en wat het voor hen kan betekenen. Ook ontdekken jongeren dat ze waardevol zijn, bijzondere talenten hebben en van betekenis zijn. 

Inspirerende verhalen en ervaringen

Elke stop die MDT on Tour maakt, brengt daarom drie elementen met zich mee:

  1. Jongeren bewust laten worden van hun rol in de samenleving
  2. Inspirerende verhalen delen van andere jongeren
  3. Een praktische ervaring, die de jongeren opdoen tijdens een MDT-experience

Impactvol MDT-festival op het Friesland College

Diverse scholen werkten al samen met MDT on Tour om jongeren te bereiken en te enthousiasmeren voor MDT. Zoals het Friesland College in Leeuwarden. Zij bundelden de krachten met Time to Connect (een lokaal vrijwilligersnetwerk voor jongeren), diverse MDT-organisaties uit de omgeving én MDT on Tour. Samen organiseerden zij een impactvol MDT-festival op het schoolplein. 

Jeroen Slaets van netwerk Time To Connect kijkt enthousiast terug op de samenwerking. “Door deze samenwerking hebben we meer slagkracht in het bereiken van jongeren. Voor de school is het een duurzame manier om daarbij betrokken te zijn én in de praktijk kennis te maken met wat MDT voor leerlingen kan betekenen.”

MDT Onderwijs Magazine - voor docenten en scholen - Een maatschappelijk festival op jouw school? - Ontdek MDT on Tour5

Jongeren actief betrekken 

Om jongeren tijdens het festival een zo divers mogelijk aanbod te bieden van beschikbare lokale MDT-organisaties, betrok Jeroen deze organisaties bewust bij de invulling van het programma. Zo konden leerlingen een hapje eten bij friend4friend, sporten op het sportveld met Wereldmeiden/Wereldgozers of virtueel parachutespringen met MDT Missie. Ook was er een graffitiworkshop vanuit MDT Divers. En natuurlijk konden jongeren neerploffen op de banken van Time to Connect om verder kennis te maken met het MDT-programma.

Voorafgaand aan het festival trok Jeroen samen met het team van MDT on Tour langs klassen van het Friesland College, om leerlingen meer te vertellen over de mogelijkheden van MDT. “Met deze samenwerking kunnen we samen zorgen dat er zo min mogelijk jongeren buiten de boot vallen. Juist het opzoeken van een breed spectrum aan MDT-aanbieders is cruciaal om zoveel mogelijk jongeren de kans te bieden om hun talenten te ontdekken. Maar ook om op een toffe manier te werken aan persoonsvorming en burgerschap, waarbij ze tegelijkertijd maatschappelijke impact maken. MDT on Tour is een waardevol initiatief om dit proces op gang te brengen.”

Ook jouw leerlingen enthousiasmeren voor MDT?

Het team van MDT on Tour komt graag bij jullie school! Zij ondersteunen jullie bij de organisatie en denken mee over de invulling van het programma. Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van wat past bij jouw school. 

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ontmoetingen tijdens tussenuren, pauzes én na schooltijd. Met een barista of foodtruck gaat het team van MDT on Tour op het schoolplein in gesprek met jongeren over het verschil dat zij kunnen maken in de samenleving.
  • Een klassentour: met een inspirerend programma trekt het team van MDT on Tour langs diverse klassen. Leerlingen zien toffe voorbeelden van andere jongeren en worden uitgedaagd om met een kleine actie van betekenis te zijn.
  • Het MDT-festival: op dit festival ervaren jongeren verschillende MDT-projecten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een workshop graffiti volgen, gaan ze een sportieve uitdaging aan of duiken ze in een nieuwe wereld met een virtualrealitybril. 

Lijkt het jou van waarde om MDT on Tour ook uit te nodigen op jouw school? Neem contact op door te mailen naar info@mdtontour.nl.

Meer inspirerende verhalen, praktijkervaringen en praktische tips lezen over MDT? Vraag het gratis MDT Onderwijs magazine aan, speciaal voor docenten. Zie je de kansen van MDT voor leerlingen en jullie school? Neem dan contact met ons op en meld je school aan. We helpen je graag verder!