MDT in de praktijk: succesvol project in Amsterdam
Als een school besluit om maatschappelijke diensttijd (MDT) aan te bieden, ontstaat er nauw contact met het jongerennetwerk in de buurt. Dat netwerk regelt de contacten tussen de leerlingen en de locaties. Hoe dat er in de praktijk uitziet? Dit MDT-project bij woonzorgcentrum De Buitenhof in Amsterdam-Zuid is een mooi voorbeeld.
Nina van Rheenen – Participatiecoach op De Buitenhof
“Ik ben participatiecoach op woonzorgcentrum De Buitenhof in Amsterdam-Zuid. De Buitenhof heeft 250 cliënten, en voor hen bied ik welzijn op verschillende vlakken. Zoals op individueel gebied, door middel van groepsactiviteiten, en ik organiseer grotere evenementen. Daarbij ben ik een matchmaker die vrijwilligers, mantelzorgers en bedrijven met elkaar en de bewoners koppelt.
‘Ik heb de afgelopen groep jonge vrijwilligers als een waanzinnig succes ervaren’
Sinds een tijdje werken wij samen met jongerennetwerk Ympact020, en dit is een van de mooiste matches die ik heb kunnen maken tussen jong en oud! Ympact020 begeleidt de jongeren in het doen van vrijwilligerswerk, waardoor er qua beroepshouding een enorme verbetering komt bij de jongeren en er daarnaast veel empathie ontstaat vanuit de oudere bewoners.
Ik heb de afgelopen groep jonge vrijwilligers als een waanzinnig succes ervaren. Er zijn hele mooie momenten ontstaan tussen de jongeren en de bewoners van De Buitenhof. Een heel bijzonder en waardevol project!”
Kuba, 18 jaar – Volgt MDT op de Buitenhof
“Ik doe een MDT-traject via Ympact020 bij De Buitenhof. Dit is een vervangend programma, want ik kon geen stage vinden, dus ben ik bij Jordi van Ympact020 terechtgekomen. Jordi is een geweldig persoon. Via hem heb ik veel mensen en leuke ouderen ontmoet en kan ik misschien een echte stage doen. Want via het goede netwerk heb ik voor na de zomervakantie een stage bij De Buitenhof geregeld!
Een leuk moment, vind ik, is ‘buddies’ maken. Zo heb ik mevrouw Beppie goed leren kennen. Mevrouw Beppie is bijna 100 jaar, maar als je haar ziet dan zou je niet denken dat zij 100 is maar 20! Ze is een superleuke vrouw, net als veel andere leuke bewoners! Ik zou tegen andere leerlingen willen zeggen: doe gewoon vrijwilligerswerk en ontmoet goede en leuke mensen. Doe iets goeds voor anderen. Peace!”
Jordi Pawar – Projectcoördinator bij jongerennetwerk Ympact020
“Als jongerencoach is het mijn missie om jongeren te helpen de eigen talenten te ontdekken en te leren hoe deze in de praktijk ingezet kunnen worden. Dit doe ik door middel van persoonlijke coaching, training en begeleiding gedurende het gehele MDT-programma. Van intake, het vinden van geschikte doe-plekken, intervisies, het geven van trainingen en workshops, tot begeleiding op de werkvloer. Ik coach waar nodig en opereer vanuit de kracht van de jongeren om hun ontwikkeling te stimuleren.
‘Ik zie hoeveel impact de jongeren kunnen maken en leer de wereld door hun ogen te zien’
Gedurende de maatschappelijke diensttijd zie ik door de persoonlijke begeleiding en het maatschappelijke thema van dit programma een enorme groei in hun zelfvertrouwen. Dat heeft een positief effect op de persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke vorming van de jongeren. Op mijn beurt leer ik ook veel van de jongeren. Ik zie hoeveel impact zij kunnen maken en leer de wereld door hun ogen te zien.”
Hind, 17 jaar – Volgt MDT op de Buitenhof
“Ik doe de opleiding Zorg & Welzijn aan het roc en doe vrijwilligerswerk bij De Buitenhof. Daar organiseer ik zelf activiteiten voor de oudere bewoners. Het mooiste aan vrijwilligerswerk doen, is dat ik kan zorgen voor een lach op het gezicht van de bewoners.
Door het doen van vrijwilligerswerk leer ik veel over mijzelf. Ik zou andere leerlingen mee willen geven om in jezelf te blijven geloven en zelfvertrouwen te hebben. Wees niet te hard voor jezelf. Het komt allemaal goed!”
Meer inspirerende verhalen, praktijkervaringen en praktische tips lezen over MDT? Vraag het gratis MDT Onderwijs magazine aan, speciaal voor docenten. Zie je de kansen van MDT voor de leerlingen en jullie school? Neem dan contact met ons op en meld je school aan. We helpen je graag verder!